PENSIOENOPLOSSING VOOR ZELFSTANDIGEN

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen is een nieuwe mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen voor zelfstandigen zonder een vennootschap. Je bouwt hierdoor op een fiscaal voordelige manier een extra pensioenkapitaal op bovenop het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).


Wie kan een POZ afsluiten?


Een POZ is enkel bedoeld voor zelfstandigen zonder een vennootschap. Die spaarmogelijkheid voor bijvoorbeeld zelfstandigen met een eenmanszaak of meewerkende echtgenoten zorgt ervoor dat je op een fiscaal aantrekkelijke manier een extra aanvullend pensioen kunt opbouwen.


Wat zijn de voordelen van een POZ?


Fiscaal aantrekkelijk


Je geniet een belastingvermindering van 30% op de premies die je betaalt wanneer je de 80%-regel* niet overschrijdt. 


Je profiteert van een gunstige inkomstenbelasting van 10% bij de uitbetaling van het eindkapitaal naar aanleiding van overlijden of wettelijk pensioen.


Wat is het verschil met een VAPZ?


Als zelfstandig ondernemer doe je misschien al langer dan vandaag aan aanvullend pensioensparen met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Die oplossing heeft echter zijn grenzen omdat de bijdragen niet hoger mogen zijn dan een bepaalde drempel van het netto belastbare inkomen.

Dankzij de komst van de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen kun je extra sparen voor een aanvullend pensioen. Je collega’s in een vennootschap kunnen dat al langer door een Individuele Pensioentoezegging (IPT) af te sluiten. Dankzij de POZ genieten ook de zelfstandigen zonder een vennootschap van dit voordeel.

 

Tip: eerst je VAPZ fiscaal optimaliseren!

 

Het voordeel van een storting in een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen kan makkelijk dubbel zo groot zijn als in een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen. Haal dus eerst het maximale fiscale voordeel uit je VAPZ en vul nadien aan met het fiscale voordeel van de POZ.

 

Hoeveel kan je sparen met POZ?

 

Dit wordt berekend volgens de 80%-regel* en hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat dit door een expert berekenen voor jou.

 

*De 80%-regel stelt dat het wettelijk pensioen en het bovenwettelijk (extralegale) pensioen samen niet meer mogen bedragen dan 80 % van de ‘normale’ brutobezoldiging van het laatste jaar. Indien deze grens overschreden wordt, kan de vennootschap het gedeelte van de premie waardoor de 80%-regel overschreden wordt niet als beroepskost in mindering brengen.

Concreet, is de 80%-regel als volgt opgebouwd:

Bovenwettelijk pensioen ≤ (80% van de ‘normale’ brutobezoldiging – wettelijk pensioen)

X (n/D) x (coëfficiënt) – andere extra kapitalen

Tot het bovenwettelijk pensioen behoort het pensioen dat wordt opgebouwd binnen de tweedepensioenpijler: zoals het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)), De Individuele Pensioentoezegging, de Groepsverzekering voor bedrijfsleiders en de groepsverzekering(en) die je eventueel als loontrekkende had. Pensioen dat wordt opgebouwd als privépersoon in de derde pijler, zoals pensioensparen, wordt niet meegenomen in de berekening.
De ‘normale’ brutobezoldiging die in aanmerking wordt genomen bestaat uit: de regelmatige en maandelijkse bezoldigingen, plus de andere periodieke/maandelijkse voordelen van alle aard, zoals een firmawagen, privégebruik van de woning als deze eigendom is van de vennootschap …
Niet-regelmatige bezoldigingen, zoals een éénmalige bonus, behoren niet tot de ‘normale’ brutobezoldiging. Tantiemes ook niet.
Het wettelijk pensioen van bedrijfsleiders mag worden geraamd op 25% van de brutobezoldiging, rekening houdend met het wettelijk minimum en maximum dat jaarlijks wordt herzien.
n/D bedraagt (het aantal gepresteerde + te presteren dienstjaren) / looptijd van een normale carrière, met een maximum van 1. Voor een zelfstandige is de looptijd van een normale carrière momenteel vastgelegd op 40 jaar.
Deze coëfficiënt zet de bekomen jaarlijkse rente om in een kapitaal. Hij is wettelijk vastgelegd en schommelt tussen de 11,3761 et 18,3749. Dit is afhankelijk van je leeftijd en burgerlijke staat, en van de al dan niet indexatie van die rente.
Andere extra kapitalen uitgedrukt in rente: groepsverzekeringen, RIZIV contracten, Individuele Pensioentoezegging, Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen …