Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Een VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is een pensioenvoorziening behorende tot de tweede pijler. Er zijn twee soorten VAPZ: een 'gewoon' en een 'sociaal', waarbij 10% van de gestorte premie gebruikt wordt in een sociaal luik voor allerlei dekkingen: overlijdenspremie, vervangingsinkomen, premiestorting bij invaliditeit of premievrijstelling.

 

VAPZ premies worden gestort door de zelfstandige zelf, privé dus, ook al heeft hij een vennootschap. Deze zijn voor 100% aftrekbaar, zowel in de personenbelasting (aan te geven als 'niet ingehouden persoonlijke sociale bijdragen') als in de sociale bijdragen, waardoor men tot meer dan 60% van de storting kan recupereren (het exacte bedrag hangt af van de gemeentebelastingen).

 

Op de premie zelf zijn geen taksen verschuldigd: geen 4,4% (want geen vennootschap) en geen 2% (gebruikelijk voor levensverzekeringen).

 

De premie bedraagt maximaal 8,17% van het inkomen met een maximum van € 3.965,77 voor 2024 voor een gewoon VAPZ en 9,4% van het inkomen met een plafond op € 4.562,82 voor een sociaal VAPZ.

 

Een VAPZ is een levensverzekering, waarbij men deze slechts kan opvragen vanaf 60 jaar, tenzij bij overlijden. 

 

Een VAPZ is onderworpen aan tal van kosten, die niet altijd even transparant worden weergegeven. Deze zijn o.a.:

  • Instapkosten: 0% tot 7% op elke storting
  • Afkoopkosten: bij vervroegde opvraging kan dit oplopen tot 5% van het bedrag (bv. bij overstap naar een ander contract)
  • Beheerskosten: vaak een percentage van de opgebouwde reserve, soms ook een vast bedrag.
  • Fractioneringskosten: bij meerdere premiebetalingen per jaar wordt soms een meerprijs aangerekend i.p.v. een jaarlijkse storting.

 

VAPZ komt ook in aanmerking voor de vastgoedfinanciering.